?

Hvorfor går jeg ikke opp i vekt?

Kvinne 19 . 13 August 2020
Spørsmål

Hei, jeg er 19 år, blir snart 20. Jeg har alltid vært tynn, men spiser mye og nok mat, ofte sunn mat. Jeg ønsker å legge på meg på grunn av at jeg at jeg har veldig lite former, spesielt pupper, pga at jeg er så tynn. Jeg spiser som sagt nok og mye mat, men ønsker ikke å legge på meg ved å bare spise usunt. Det plager meg at jeg er så tynn pga at det gjør at jeg ser yngre ut enn jeg er. Føler også at jeg ofte får dette poengtert av andre, uten at de skjønner at det sårer. Det er ikke gøy å bli fortalt at du ser ut som du er 15, når du nesten er 20 år.. Og at folk ikke forstår at dette sårer?! Jeg trener også jevnlig, både styrke og jogging, men det gjør jeg mest for det psykiske og for å holde meg i form. Hva kan jeg gjøre for å legge på meg uten å spise masse potetgull? Og hvorfor forstår ikke folk at det sårer å gi sånne kommentarer, da de tror det ikke er noe vondt med det? Det er jo ikke greit å si at noen ser gamle og tjukke ut..

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Det er forståelig at du opplever det å være tynnere enn ønsket som vanskelig og ikke minst at kommentarer om dette er sårende.

Hvorfor du ikke går mer opp i vekt er det vanskelig å gi et sikkert svar på. Særlig når du beskriver at du spiser nok. Kan det være du har vaner som gjør at du spiser sunt og for kalorifattig eller at du har et så aktivt liv der du forbruker mye energi? Det finnes kalkulatorer for energibruk og for matinntak. Du beskriver også at du alltid har vært tynn, og det er noen som rett og slett bare er bygd slik. Når det gjelder helseskade, så vil en for den generelle befolkning anbefale at man ligger over 18.5 i BMI. En har sett økt risiko for blant annet beinskjørhet ved lavere BMI.

Jeg er enig med deg i at vektoppgang med usunne vaner ikke er lurt. En enkel metode for deg for å kunne gå opp i vekt vil være å innføre mellommåltider, som er sunne men kaloririke. Disse skal ikke erstatte faste måltider som frokost, lunch, middag og kvelds eller gjøre at du spiser mindre. Noen eksempler på et godt mellommåltid kan være nøtter, eller til og med mørk sjokolade. I tillegg vil jeg fokusere på styrketrening fremfor løping, selv om varierte treningsformer er fint.

Det er også visse sykdommer som kan medføre manglende vektoppgang. Dersom du har andre plager som f. eks hjertebank og svette kan det være aktuelt å måle stoffskiftehormoner av deg hos fastlegen. Dersom du ikke opplever endring etter noen måneder med tiltakene over så vil jeg anbefale at du oppsøker din fastlege for samtale om dette.

Jeg forstå godt at du opplever kommentarer fra andre om kroppen din som sårende. Det er kanskje ikke så gjennomtenkt fra den som sier det alltid. For noen så kan det hjelpe og tenke at det ofte er godt ment. Det er mye fokus på kropp hos unge i dag og kanskje noen er bekymret for deg? 

Lykke til!

Vennlig hilsen fastlegen, SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?